• 1401/12/16
مجتمع آموزش عالی سلامت باقرالعلوم (ع ) سپیدان

به گزارش روابط عمومی مجتمع آموزش عالی سلامت باقرالعلوم سپیدان، سمینار پژوهشی دانشجویی با موضوع " تأثیر مکمل یاری ویتامین دی بر بیماری سندروم روده تحریک پذیر(IBS)" زیر نظر کمیته تحقیقات مجتمع، با تدریس آقای فاطمه عطارزاده دانشجوی ترم پنج علوم تغذیه در سالن رازی با حضور اساتید و دانشجویان برگزار شد.

فاطمه عطارزاده گفت: این بیماری به صورت تغییر در عادت های روده همراه با ناراحتی و درد شکمی در غیاب ناهنجاری های فیزیکی و شیمیایی قابل تشخیص است و تعداد موارد جدید تشخیص آن روز به روز در سراسر جهان روبه افزایش می باشد و میزان شیوع آن در کشور ایران بین 5 تا 9.9 درصد متغیر می باشد. دلایل ایجاد و بیماری زایی IBS هنوز کاملا شناخته شده نیستند اما حدس زده می شود که مجموعه ای از عوامل مثل: تغییر در میکروبیوم روده، سیستم ایمنی بیش از حد فعال، ژنتیک، رژیم غذایی، استرس، تغییر در حساسیت احشایی، تغییر در یکپارچگی سد اپیتلیال و تغییر در حرکات دستگاه گوارش در بیماری زایی IBS نقش داشته باشند. این بیماری دارای علائمی شامل درد و گرفتگی شکمی، اسهال و یبوست، نفخ و گاز، احساس عدم تخلیه کامل مدفوع و وجود مخاط در مدفوع می باشد. هنوز هیچ درمان قطعی و شناخته شده ای برای IBS موجود نیست اما درمان های پیشنهادی شامل دارودرمانی و تغییر در سبک زندگی که شامل به کارگیری ورزش های آرامش بخشی مثل یوگا، مدیتیشن و همچنین تغییر رژیم غذایی یا به کارگیری LOW FODMAP DIET و رژیم های کاهش دهنده التهاب هست که به این منظور استفاده از مکمل هایی مثل امگا 3 سین بیوتیک و ویتامین دی توصیه می شود که در این سمینار در رابطه با تاثیر مکمل یاری ویتامین دی بر IBS صحبت شد.

همان طور که می دانید ویتامین دی به طور طبیعی در مقادیر کمی از مواد غذایی موجود است و مهم ترین منبع آن تولید درون زای آن در بدن ما است که این ویتامین از چهار طریق: بهبود سیستم ایمنی ذاتی و اکتسابی، تنظیم میکروبیوم روده و تاثیر بر محور مغز_ روده بر بهبود IBS اثر میگذارد. اما جدیدترین مطالعات کارآزمایی بالینی و سیستماتیک ریویو و متاآنالیز که در این زمینه برای بررسی اثربخشی ویتامین دی بر بیماری IBS در سال های2022، 2020 و 2018 در افراد با کمبود ویتامین دی صورت گرفته است، نشان داده اند در اکثر موارد کیفیت زندگی و هم چنین شدت سختی علائم در افراد مبتلا به IBS در گروه های مداخله ویتامین دی نسبت به گروه های پلاسبو بهبود بسیار چشمگیری را داشته و بنابراین مطالعات محققان به این نتیجه رسیده اند که احتمالا مکمل یاری ویتامین دی در افراد با کمبود این ویتامین نقش بسیار موثری در بهبود علائم بیماری برعهده دارد اما از آنجایی که تحقیقات در رابطه با افراد با سطوح سرمی کافی ویتامین دی بسیار کم و ناکافی بوده است هنوز نمی توان هیچ نظر قطعی در رابطه با اثربخش بودن یا نبودن این مکمل یاری بر بهبود علائم در این افراد صحبت کرد.