مجتمع آموزش عالی سلامت باقرالعلوم (ع) سپیدان
سمینار پژوهشی دانشجویی با موضوع بررسی ارتباط شاخص التهابی رژیم غذایی و سندروم متابولیک
به گزارش روابط عمومی مجتمع آموزش عالی سلامت باقرالعلوم (ع) سپیدان، سمینار پژوهشی دانشجویی با موضوع " بررسی ارتباط شاخص التهابی رژیم غذایی و سندروم متابولیک " زیر نظر کمیته تحقیقات مجتمع، با تدریس شکوفه داستان دانشجوی ترم شش رشته علوم تغذیه در سالن همایش مجتمع با حضور اساتید و دانشجویان برگزار شد.
شکوفه داستان گفت: در این سمینار در رابطه با ارتباط شاخص التهابی رژیم غذایی و سندروم متابولیک صحبت می کنیم.
سندروم متابولیک مجموعهای از عوامل خطر است که احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی، دیابت نوع 2 و سکته را افزایش میدهد. سندروم متابولیک به شرایطی اطلاق می شود که حداقل سه مورد از اختلالات زیر وجود داشته باشد. این اختلالات شامل چاقی مرکزی، فشارخون بالا، قند خون بالا، تریگلیسرید بالا و HDL پایین است. از عوامل خطر این سندرم می توان به ژنتیک، سبک زندگی ناسالم از جمله رژیم غذایی نامناسب و کم تحرکی اشاره کرد.
در سطح جهانی تخمین زده میشود که حدود 4/25 درصد از جمعیت بزرگسالان جهان به سندروم متابولیک مبتلا هستند و شیوع آن در ایران 4/30 درصد و در استان فارس 6/30 درصد است.
شاخص التهابی رژیم غذایی ابزاری است که برای ارزیابی میزان تاثیر رژیم غذایی بر التهاب در بدن استفاده میشود. این شاخص بر اساس تأثیر غذاهای مختلف بر افزایش یا کاهش فاکتورهای التهابی طراحی شده است. به منظور اندازه گیری این شاخص از ترکیبات رژیمی مختلف که در برنامه غذایی روزانه فرد وجود دارد استفاده می شود. در این راستا عوامل افزاینده التهاب شامل انرژی دریافتی، میزان و نوع چربی دریافتی و .... و عوامل کاهنده التهاب شامل چربی های غیراشباع، برخی از ویتامین ها و مواد معدنی، کاروتنوئیدها و .... می باشد.
عمده تحقیقات موجود نشان دادهاند که رژیم غذایی با شاخص التهابی بالاتر(یعنی رژیمی که باعث افزایش پارامترهای پیش التهابی در بدن میشود) میتواند خطر ابتلا به سندروم متابولیک را افزایش دهد به این علت که التهاب مزمن نقش مهمی در بروز اختلالات متابولیکی همچون مقاومت به انسولین، افزایش فشارخون و ناهنجاریهای چربی خون دارد که از ارکان اصلی سندروم متابولیک هستند.
اصلاح سبک زندگی از جمله تغذیه سالم، ورزش منظم، ترک سیگار و کاهش استرس میتواند خطر ابتلا به سندروم متابولیک را کاهش دهد.
نظر دهید