• 1404/04/07
  • - تعداد بازدید: 25
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه
مجتمع آموزش عالی سلامت باقرالعلوم (ع) سپیدان

برگزاری نمایشگاه پوستر به مناسبت روز جهانی فنیل کتونوری (28 ژوئن مصادف با 7 تیر ماه 1404 )

کارشناس ارشد آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت مجتمع آموزش عالی سلامت باقرالعلوم (ع) سپیدان از برگزاری نمایشگاه پوستر به مناسبت روز جهانی بیماری فنیل کتونوری(PKU)  خبر داد.

به گزارش روابط عمومی مجتمع آموزش عالی سلامت باقرالعلوم (ع) سپیدان ، فاطمه موثقی بیان داشت: 28 ژوئن، مصادف با هفتم تیر ماه، روز جهانی بیماری فنیل کتونوری(PKU) نام گذاری شده است تا بتوان با آگاهی ‌رسانی در مورد این بیماری، از آسیب ‌های جدی آن جلوگیری کرد. در این راستا بر آن شدیم تا نمایشگاه پوستر با موضوع فنیل کتونوری توسط دانشجویان بهداشت عمومی را برگزار کنیم تا ضمن بزرگداشت این روز، با ارتقاء دانش در این زمینه نقشی در سلامت کودکان داشته باشد. 

                                                   

 

فنیل کتونوری چیست؟

PKU یک بیماری متابولیکی ارثی است و ژن معیوب از هر دو والد مسبب بیماری در فرزندان خواهد شد. بنابراین شانس تولد هر نوزاد مبتلا به این بیماری 25% در هر تولد است. این بیماری به علت ازدواج های فامیلی، در ایران نسبت به جهان، شیوع بالاتری دارد.

 

کودکان مبتلا به این بیماری نمی توانند اسید آمینه ای به نام فنیل آلانین را که عمدتاً در پروتئین ها از جمله پروتئین شیر مادر، شیر خشک و شیر گاو و در بسیاری از غذاهای پروتئینی مانند گوشت، ماهی، تخم مرغ و محصولات لبنی وجود دارد را را به تیروزین، که یک ماده مهم برای تولید انتقال‌دهنده‌های عصبی در مغز است، تبدیل کنند. تجمع فنیل آلانین در بدن باعث عوارضی در کودک خواهد شد که مهمترین آن عقب ماندگی ذهنی خواهد بود.

بنابراین در صورتی که نوزاد مبتلا تحت مراقبت قرار نگیرد علائمی همچون پوست سفید و موهای بور به علت  اختلال در تولید رنگدانه ملانین، بوی مخصوص عرق و ادرار، بیقراری، پرخاشگری و بیش فعال، میکروسفالی (کوچکی سر بیمار) و عقب ماندگی رشد مشاهده می شود.

باید توجه داشت که نوزاد مبتلا به بیماری PKU در بدو تولد کاملاً سالم به نظر می رسد ، تمام واکنش های دوره نوزادی در وی طبیعی است و به تدریج علائم بیماری در 3 تا 4 ماهگی ظاهر می شود و تنها از طریق غربالگری و انجام آزمایش خون از پاشنه پا در روزهای اول زندگی (3 تا 5 روزگی) این بیماری قابل تشخیص است. چنانچه ابتلای نوزاد تایید شود باید برای اخذ مراقبت و پیگیری های لازم به کلینیک PKU ارجاع شود.

عوارض این بیماری با  برنامه غذایی مخصوص (شیر خشک مخصوص و رژیم غذایی با محدودیت پروتئین) قابل کنترل است اما بدون رعایت این اقدامات عوارض جبران ناپذیر و غیر قابل برگشت است. تشخیص زودهنگام و رژیم غذایی خاص، مهمترین عوامل برای مدیریت این بیماری هستند.

 

فاطمه موثقی کارشناس ارشد آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت مجتمع آموزش عالی سلامت باقرالعلوم (ع) سپیدان

 

پوسترهای تهیه شده توسط دانشجویان بهداشت عمومی مجتمع:

                                  

                                           

  • گروه خبری : آخرین اخبار دانشکده,اخبار واحدها,اخبار
  • کد خبری : 127062
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید